Pengalaman Interview

by - Sunday, January 26, 2014

"Kakak lepas SPM kena kerja. Wajib ! Kakak paling banyak guna duit buat bayar itu ini dekat sekolah. Asyik mintak duit je !" -  Ayah


Sentap bak hang. Tsk tsk T.T

Tapi aku tak kisah sangat pun ayah suruh aku kerja sebab aku memang sejak azali lagi nak bekerja lepas habis exam. hewhew

Aku ingat nak start kerja bulan Januari tahun ni. Kasi enjoy dulu satu bulan. Hihi. But my mom dah tolong carikan kerja part time dekat Petronas area rumah aku. Ah, baiknya hati mama aku ni. Hoho.

Manager Petronas tu is actly my mom punya client. Kamcing gitu. Dia kata kena interview dulu baru boleh kerja. Sebab ramai lagi yang apply kerja kat situ. And I thought I was the only one -..- Haha.

Time mula mula aku sampai tempat interview, dia suruh isi borang dulu. Oh oh memang ramai lagi applicants kat situ. Lepas dah siap isi borang semua, manager tu datang introduce diri and bagi short speech. Jet jet pengetua je nak bagi speech ni. HAHA joke. Then, dia panggil dua employees dia suruh buat simple briefing around the gas station.

And I was like, " Interview belum, diterima bekerja pun belum, dah bagi briefing?! Tak pernah pernah dibuat orang."

Supposedly, kalau dah diterima bekerja baru bagi briefing apa semua tu kan? Dia macam kau dah kena masuk kelas belajar dekat satu Universiti ni even though kau belum lagi diterima untuk sambung belajar dekat situ. *takpuashati* ((haha banyak bunyi pulak aku)) And masa interview, aku sorang je dekat situ yang tak bawak sijil. Haha terasa macam aku ni tak serious nak kerja.

Dah habis briefing, The Manager panggil sorang sorang untuk di-interview. Sementara tengah tunggu turn (aku last -.-), Tauke Kedai yakni ayah kepada The Manager datang duduk sebelah aku ajak sembang. And that Tauke Kedai bagi some tips untuk interview, iaitu:

1. Kita yang kena bagi salam dulu dekat interviewer. Bukan tunggu interviewer tu yang bagi salam dulu.
2. Jawab soalan kena confidence. Lancar, kuat and jelas.
3. Jangan tunjuk yang kita nervous.
4. Tunjukkan yang kau bersemangat and nak sangat kerja tu.

Finally, its my turn. Aku masuk bagi salam ((ikut tips Tauke Kedai. Hehe)). Then aku duduk tanpa dijemput. Hahaha tak malu kan aku.

Dia tanya pasal family, sekolah, result trial and bla bla bla. Most of the questions bagi aku sangatlah tak berkaitan. Aku pun jawab macam sembang dengan member. Tapi in a nervous and awkward kind of way. Siap duduk goyang goyang kerusi ((siapa suruh bagi kerusi beroda)). Haha jet jet otai depan The Manager. Padahal tangan dah menggeletar gila.

After a few weeks, dapat call dari unknown number. But aku tak jawab. Haha.
Tapi The Manager tu pergi jumpa my mom tanya apasal aku tak jawab call -.- Like I said, The Manager ni
client my mom.

Kalau kerja part time setakat nak jadi cashier ni, aku rasa tak payah nak beria ria nervous bila interview. Selalunya (ceh, 'selalunya'), interviewer tanya soalan simple simple je macam ajak sembang. Lain lah kalau kau kerja grand grand.

Btw, aku tolak offer kerja kat situ. Hikhik.

p/s: Aku tak bawak sijil sebab my mom kata tak payah bawak. Time interview dia bukan tengok sijil pun.

0 Comment (s)