Judging

by - Friday, February 21, 2014

Semalam aku tidur extra awal. Around 9.30 malam aku dah tidur dah. Dari petang tu aku tahan ngantuk. Nanti kang kalau tidur petang, malam tak boleh tidur pulak en. Dan aku terjaga pukul 3.00 pagi tadi -.- Nasib baik lah kucing aku pun terbangun. Peneman setia aku. Acewah. Haha. So memandangkan aku tak tau nak buat apa sekarang ni, aku decided nak update blog ni.





"Don't judge a book by its cover."

Siapa tau apa maksud dia, angkat kepala lutut ! Haha k joke. Aku nak ubah suai sikit proverb dekat atas ni supaya jadi lagi sesuai dengan apa yang aku nak bebel dalam entry kali ni. Ehem ehem, here it goes.

"Don't judge people by their appearance."

Padahal maksud sama je. Haha. Siapa tak pernah judge orang? Siapa tak pernah di-judge? Aku rasa semua orang pernah kan? Aku pun.

Aku ada tengok cerita Qadr. Movie yang pasal accident bas tu. Ada lah seorang pakcik ni mengumpat seorang pemuda sebab pakai t-shirt yang ala ala Black Metal untuk solat jumaat. Terus dia kata pemuda tu macam macam. Tapi pakcik tu tak tau yang sebenarnya pemuda tu dah selamat kan anak dia. Siapa yang dah tengok cerita tu, tau lah kot part mana yang aku cuba cakap ni. 

In my opinion, aku rasa tak payah lah nak judge orang lain. Sibuk sangat jaga tepi kain orang ni kenapa? Mana tau orang tu ada sebab tersendiri ke pe. Kita tak tau. Bila judge orang ni, dah boleh dikira as mengumpat or so called 'kutuk belakang'. Kalau kau rasa dia ada buat salah, why tak tegur or nasihat je?

Ada seorang junior aku ni, dia ni kira macam selalu buat kes jugak lah dekat sekolah. But dia dah taubat okay. Bagus lah kan? And dia dapat straight A untuk PMR. So orang sekeliling pun macam tak puas hati. Aku pun tak tau kenapa -.- Padahal junior aku tu dah berusaha, bersungguh sungguh belajar, stay up study semua. Dia berjaya atas usaha dia. Orang lain tak nampak usaha dia, tapi nak judge bagai. Bullshit. *back-up* haha



Kadang kadang kalau tengok muka baik suci murni je, tapi perangai... hm. Aku suggest manusia yang suka sangat judge orang ni, get to know dulu dengan orang yang di-judge tu. Dulu aku pun suka judge orang based on appearance. But once aku dah kenal dia, haa ambik kau. Bestfriend terus. Haha. Since tu, aku insaf terus dari judge judge orang ni. Hoho.

Think about it. Mana tau suatu hari nanti, orang yang kau selalu kutuk / judge tu yang akan selalu tolong kau bila kau susah. Tak ke malu jadi nya nanti. Hihi.

8 Comment (s)

  1. Hanya ALLAH SWT je yang boleh judge hambaNya rite? :)

    ReplyDelete
  2. sory for late reply dear.
    sys tak tahu la pasai interview ni, sbb sys masuk u xkena interview sbb kos sis xpayah interview. matrik pun sama. just mohon upu je.

    tp kalau kos yg kene interview ni selalunya kos komunikasi multimedia and grafik seni or seni lukis. (:

    ReplyDelete
  3. @Izzati Amira: alright. thanks sis ! :)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. u're right. get to know them better before we start judging. if jangkaan kita salah, sia2 buat dosa kering :D

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete