Adventurous road.

by - Sunday, March 30, 2014

Semalam aku dan keluarga pergi ke Lumut sebab nak hantar Abang balik apartment dia. Anak dah besar panjang but still mak bapak yang hantarkan. Gaya macam anak manja kan? Hoho. It's a last minute decision. That's why Abang takde transport lain selain ayah hantarkan. Supposedly Abang balik hari Ahad (today) macam selalu. But disebabkan hari ini nak kena hantar adik aku balik asrama, Abang terpaksa lah balik malam semalam. Ayah taknak kelam kabut nanti. He doesn't like to rush.

Sepatutnya kami bertolak pukul 8 malam. But kerja kerja membaiki pintu belakang rumah tak siap lagi. So, terpaksa lah tunggu sampai Cina tu dah settlekan semuanya. Pekerja Cina tu seriously rajin and baik gegilosss. Dia datang rumah aku since pukul 2 petang sebab nak tukar pagar rumah dulu. Then sambung baiki pintu belakang. Dah lah petang tu hujan lebat. Bila ayah jemput dia masuk suruh duduk rehat kejap, dia kata "Takpa, takpa. Saya manyak kotor lah. Tengok ini (seluar) pun sudah hitam." And lepas dia dah settlekan pintu belakang, dia kata "Ok, sudah siap. Biar saya bersihkan sini dulu, manyak kotor." Haa, baik kan dia? Humble je.

Lepas Isyak baru kami bertolak. On the way ke Lumut, radio senyap je. Semangat bebenor ber-Earth Hour. Nasib baik aku dah prepare awal awal bahan hiburan aku.


Sepanjang perjalanan Ipoh - Lumut - Ipoh, jalan raya gelap ya amat. Macam haunted road pun ada. Hahaha over.


Sumpah tak nampak apapa. Kereta pun tak banyak waktu tu sebab dah malam. Dengan efek kabus nya lagi (aku tak tau lah memang jalan raya tu berkabus ataupun aku yang berhalusinasi. Hihi). But still, seram gila. Aku rasa kalau ada sesiapa yang nak buat movie genre seram, boleh shooting dekat situ. Sesuai.

At first, aku ingat pihak Jabatan Kerja Raya pun semangat nak ber-Earth Hour. Rupa rupanya lampu jalan memang takdak dekat situ. Huk alohh. Bahaya mu tau dok. Bayangkan kalau kau sorang sorang je drive dekat jalan tu, mau terketaq ketaq satu badan.

Nasib baik lah tak hujan. Kalau hujan, makin gelabah lah aku kat seat belakang tu. Otak aku ni dah lah suka sangat berfikiran asdfghjk. Imaginasi terlampau tinggi pun tak elok jugak. Ish.

Fyi, sebelum bertolak tu, aku ada baca horror story yang memang sebijik sejibik macam apa yang berlaku. Coincidence? HAHAHA. No, that's bullshit. Yang sama part jalan gelap tu je pun. Saja poyo lelebih.

Oh, hari tu aku baru daftar kelas memandu. Hehehe lame kan aku? Tak sabar nya nanti nak drive. Hihi.

Bye.

11 Comment (s)

  1. bestnya jalan2. abg nina penah blaja dekat lumut. dlu slalu ahh pegi sana tapi dh lama dh tak pegi sana :(

    gud lark puteri dengan kelas memandu :)

    ReplyDelete
  2. Hehe..good luck dik. Semoga lulus lesen dengan jayanya.
    Lepas ni bleh gilir2 drive dengan ayah daaa... Hehehe (^^,)

    ReplyDelete
  3. Ish akak tgk dgr pon takot dik . Mcm mna la kalau drive sorang2 dkt jalan tuh kan . Ish seram .
    Btw good luck ye syg . Akak doakan adik lulus nnt oke ;)

    ReplyDelete
  4. gud luck adik . . dh dpt lesen nanti boleh la hntr abang pulak . hehehe :p

    ReplyDelete
  5. hahaha. ee pun camtu. kalau malam malam. jalan tu macam horro. mesti imagine macam macam. tengok luar konon nak tengok kot kot ternampak.
    padahhhhal penakut nak mati. entah pape xD

    ReplyDelete
  6. hehe... semangat betul earth hour. bagus2. but,, memang bahaya sungguh kalu lalu kat road mcm tu -.-''

    ReplyDelete
  7. good luck for ur driving lesson soon...hehe =D

    ReplyDelete
  8. hazy baru je balik jalan kat situ ! nasib baik tak jumpa pompuan cantik tepi jalan . hihi
    goodluck for ur license and cerita apa yg seram tu? share sikit !

    ReplyDelete
  9. alaa puteri, takpe lah baru masuk kelas pun. hehe slow and steady kte orang kann :D

    ReplyDelete
  10. sgt sgt addicted dgn horror story. tapi hakikatnya penakut nak mapuih XD

    selamat menempuh alam persekolahan (driving school) :D

    ReplyDelete
  11. yus jenis yg suka ber'imagine' benda2 macam tu, gila kecut perut kalau lalu jalan2 gelap.
    btw, good luck utk ambik kelas memandu, yus taktau bila nak ambik T.T

    ReplyDelete