Cheer up !

by - Saturday, March 22, 2014

Since result spm dah keluar ni, aku tengok ramai yang tweet pasrah macam baru putus cinta dekat Twitter. Naik rimas aku. Hahaha k tak.

Aku faham yang kau sedih dengan result kau. But what's the point on regretting it now? Please bare in mind that mungkin kau takde rezeki sekarang. Tapi in the future, mana tau kau tiba tiba dapat pangkat jadi Big Bos dekat suatu company besar ke apa. Rezeki boleh datang bila bila masa yang Allah nak. So, don't give up now.

Maybe kau fikir dengan result kau tu, kau tak boleh nak sambung study dekat Uni mana mana. Hey, even kau tak dapat masuk Uni yang kau nak, doesn't mean kau tak boleh sambung belajar. Remember, chances are everywhere. You just have to grab it.

Parents marah and kecewa dengan result kau tu? Haa, kau kena tanam azam baru starting from now. You'll have to make it up to your parents. Maksud aku, bila kau dapat sambung belajar nanti, kau cuba dapatkan result yang cemerlang. The main point is, YOU HAVE TO TRY YOUR VERY BEST. Tingkatkan usaha. Kurangkan bermain main. Focus ! Ambil pengajaran dari perkara yang lepas.

Aku memang tak minat belajar. Boleh kira macam benci gila lah kalau nak kena hadap selak buku ni. Rasa macam nak bakar sekolah pun ada. Hoho. Tapi, aku fikir parents aku. They sacrificed a lot. So why not I sacrifice for them too? Aku tahan rasa menyampah aku terhadap buku (macam over je kan?), just so I can make my parents proud.

Sometimes comparing yourself to others can also be a good thing. In this case, think of the people that get a much worse result compared to yours. See, you really should be thankful !

"Result kau bagus, boleh lah cakap macam macam. Kau tak faham perasaan aku."

NO. Aku bukan cakap ikut suka hati aku. I know exactly how you feel. I've been there before. Aku pun pernah rasa kecewa, sedih, frustrated etc.

Cuma lama lama, aku buang perasaan tu jauh jauh. Salah sendiri jugak kan? Hm. Actually, you've to control your mind. Kalau minda kau kata "result kau sumpah macam harem", maka kau pun akan rasa memang result kau tu macam harem and bermula lah rasa sedih tahap nak hantuk kepala dekat dinding. But kalau minda kau kata "eh eh bagusnya result aku ni. Tak sangka I boleh dapat cenggini. Ihiks", then without your realisation, you'll be really grateful.

Aih, aku rasa ayat aku berbelit belit -.- Harap korang faham. Kalau tak faham, mohon ulang baca sampai faham. Hehe.

Lastly, perjalanan kita masih jauh. This is just the beginning of our true definition of life. Cheer up k everybody ! :D

Bye.

15 Comment (s)

  1. life must go on.tk guna dok meratap result skit hehe
    cane result puteri ? ok tk ?

    ReplyDelete
  2. you're right. Jangan pernah give up! never.

    ReplyDelete
  3. kaann.. lepas dpt result mulalah ada rakyat spm 13 duk hapdet pasal kekecewaan smua. hee. bagi ecah sndri, Allah dah tntukan. kita tak boleh putar masa. apa yg kita dapat setimpal dgn usaha kita. hehe. pape pun tahniah again puteri

    ReplyDelete
  4. U're right my dear. Watlek je .hihi peace.

    ReplyDelete
  5. Sokong dengan Puteri, chance dekat mana-mana je kan ^^ .

    ReplyDelete
  6. suka dengan entry ni. betul tu, jangan putus asa! walaupun ade org kata SPM ni penentu masa depan, tapi masih ade lagi harapan utk kita berjaya. mcm kawan kaklong saya, SPM dia 4 A je, dah masuk kolej dia dapat 4 flat n sekarang dah masuk universiti ^^

    ReplyDelete
  7. yeah, you're right :) hidup perlu diteruskan. inshaAllah, ade rezeki Allah akan bagi. doa dan usaha :D

    ReplyDelete
  8. haha, tahu takpe. rimas tengok org yang asyik post meratapi result dia tu.

    ReplyDelete
  9. totally agree ! sebab spm ni permulaan kehidupan . tak boleh rasa down, sbb banyak lagi nak tempuh =D

    ReplyDelete
  10. Hahahha. Yup! That's right. Masa depan kita panjang lagi! Ada masa lagi nak ubah diri, banggakan family! Sama ada nak atau taknak je! Kalau asyik ikut nafsu malas, memang tak kemanalah. Haha *Peringatan utk diri sendiri juga* Btw, rezeki tu ada dekat mana2. Asalkan kita usaha utk dapatkan, InsyaAllah dgn mudahnya Allah boleh bagi! ;)

    ReplyDelete
  11. apa yang kita usaha tu la yang kita dapat . kalao teruk result tak boleh nak salah org lain tapi diri sendiri yang usaha takat tu je . kalao usaha lebih dapat lebih . . apa yang dpt terima dengan hati terbuka je la . . hehehe :)

    ReplyDelete
  12. Wahhh...bagusnya ayat Puteri ni.
    Penuh makna dan sangat bermotivasi. Semangat yang macam tulah baru betul. Wish u the very best of luck dik, semoga terus success for bright future yeah.

    Kepada yg dpt result x berapa gempak tu, gagal hari ni bukan bermakna gagal untuk selama2nya yeah. Yg penting, keputusan yg kita amik hari ni yg menentukan masa depan kita... So, make the rite decision yeah. Peace (^^,)

    ReplyDelete
  13. life must go on.. bersedih je tak de gunanya. kita kena bangkit ;)

    ReplyDelete
  14. true. good motivation puteri =D

    ReplyDelete
  15. my spm happened to be back in the 2005. There will be thousand stories of spm leavers... and those stories are yet to start. this is just the beginning. all the best everyone.

    ReplyDelete