I can see it now.

by - Thursday, March 27, 2014

Masa dahjahanam Darjah Enam, ayah suruh aku filled up form untuk masuk MRSM and SBP. Ayah kata sekolah tu bagus, masa depan lebih terjamin, suasana pembelajaran lebih seronok etc. Aku pun percaya bulat bulat cakap ayah. Ayah kalau bab bab menghasut fikiran orang ni, memang power betul. Annoying pun ada kadang kadang -.-

I've mentioned a friend before. Kitaorang selalu sangat on the phone sebelum pergi sekolah. I missed my school bus once because of that. Hihi. There's one time when we talked about boarding school. I can't recall how we jumped into that topic.

"Kenapa taknak masuk sekolah asrama?" -Aku-

"Mak aku tak kasi." -Beliau-

"Kenapa?" -Aku-

"Mak aku kata, time kita kecik ni lah kita kena spend time dengan family. Nanti dah besar tak dapat spend time banyak masa sama sama dah. Bila dah kawin lagi. Kau mesti stay dengan suami kau kan?" -Beliau-

Sentap tak? Yeah, I can see it now. It's true.

Since aku masuk boarding school, aku dah tak rapat dengan family aku sendiri. I can tell everything to my friends but not to my own family. Bila balik rumah je, rasa awkward. Kadang kadang rasa macam taknak balik rumah sebab dah seronok stay asrama dengan kawan (lain lah kalau homesick).

Contact family pun dah jarang. Apa jadi dekat family pun tak tau. Isu semasa apatah lagi. Aku rasa newspaper is the only way students get to know about the outside world. And sekolah asrama seriously banyak events. Students busy mengalahkan orang bekerja especially yang berjawatan. Ceh, poyo.

Kalau nak berjaya, belajar dekat sekolah harian pun boleh berjaya. But sadly, people nowadays lebih pentingkan standard. Get it? Eh eh, macam riak pulak.

To be honest, I do regret. Menyesal masuk sekolah asrama :( Parents aku jarang datang melawat sebab rumah jauh. Dengan duit minyak kereta and tol lagi. Call pun seminggu sekali. Terasa macam aku ni anak derhaka pulak -.- Eh?

Kawan kawan sekolah lama aku seriously dah lupa dekat aku. Bila tegur, kata tak kenal. Shit gila perangai kome. Sedei pedei hati wa T.T Ni lagi satu hal. Aduh.

*********

Bila baca balik, aku ni macam menghasut budak budak jangan masuk sekolah asrama pun ada. Hehe. Ironinya, sekolah asrama best, bagi aku. Depends jugak lah kadang kadang.

Macam kel*ng kan entry aku ni?

Bye.

3 Comment (s)

  1. haha.. ada pros n cons kan asrama ni. ecah pulak mmg kepingin bangat masuk asrama. tapi tak da rezki pulak. so study je di sekolah harian. hurmm.. result pun tak hebat macm students boarding school. ermm ;')

    ReplyDelete
  2. setuju yang amat. jadi mcm tk rapat mane dgn family kann. sbb 5 thun duk bljar kt asrama. then, nnti nk msuk u pulak. huhu, tpi betul laa ade pro dan kontra die kann.

    ReplyDelete
  3. Hahaha.....mana2 pilihan pun still ada pro n cons nya kan. Pilih jelah mana2 sekolah pun, yg penting study come first okay (^^,)

    All the best my dear ♥

    ReplyDelete