Throwback: Arwah Nenek

by - Saturday, April 19, 2014

Waktu aku kecik kecik dulu, parents aku selalu hantar aku and adik beradik aku gi stay rumah arwah nenek. Waktu tu, kitaorang tak pakai khidmat Bibik Indon lagi. So, everytime parents aku pergi kerja, kitaorang gi lepak dengan arwah nenek tersayang. Kebetulan rumah arwah nenek dekat dengan office mama. Nasib baik lah arwah nenek dengan rela hati sanggup jagakan cucu cucu yang sangat hyperactive ni.

Arwah nenek aku dulu kerja as Ustazah. Kitaorang belajar ngaji Iqra' semua tu dengan arwah nenek je. Free of charge k uolls.

Muka riak.
Aku ingat lagi, ada sekali tu aku gagap gagap baca. Lepastu, arwah nenek tertinggikan suara dekat aku. Actually, arwah nenek takde lah marah teruk pun. Aku je yang emo terlebih waktu tu sampai nangis nangis depan Iqra' tu. Hahahahaha. Then, arwah nenek peluk aku sambil minta maaf. Haa sweet kan arwah nenek aku? Kau hado? Hahaha.

Kekadang kitaorang selalu teman arwah nenek pergi kedai runcit. Jalan kaki sambil usung trolley kecil (Aku tak tau lah apa nama specific trolley tu. But trolley tu memang famous dikalangan mak mak yang rajin pergi pasar.). Dekat area kedai runcit tu, ada satu kedai jajan. Arwah nenek memang selalu belanja kitaorang keropok, aiskrim and so on.

Aku selalu pilih aiskrim mahal sampai tiga hinggit tu T.T Padahal adik beradik aku yang lain semua pilih aiskrim seposen pelbagai perisa je. Bila ingat balik, aku rasa macam aku ni terlalu membebankan :(((



Lagi satu jajan yang kitaorang tak pernah sekali pun missed nak beli is Super Ring. Keropok Super Ring memang keropok favourite aku. Sampai ke besar aku suka makan keropok ni. Hoho. Kadang kadang bila aku makan keropok ni, tetiba boleh teringat childhood aku. Aih, nostalgia sungguh.

Sometimes lepas dah settle beli barang semua, kitaorang akan singgah rumah kawan arwah nenek dekat seberang jalan. Opah Bedah namanya. Haha. Comel kan?

Opah Bedah kalau nak greet arwah nenek aku, dia akan jerit..

"Yuhuuuuuu"

"Uuuii, dari mana tuuuu?"

Dari seberang jalan dia jerit. Pergh, orang dulu dulu memang bersuara mantap. Aku yang kecik lagi time tu pun tak mampu jerit sampai mampu didengari oleh orang di seberang jalan. Hebak mu hebak.

Bila dah start zaman bersekolah, arwah nenek selalu hantar kitaorang pergi sekolah and sambut kitaorang balik dari sekolah. Maksud aku, arwah nenek akan tunggu dekat depan pintu rumah. Kitaorang dulu naik bas sekolah sebab parents tak boleh hantar. (Waktu tadika, kitaorang naik van.) Everytime kitaorang nak naik bas/ van, nenek akan tunggu depan pintu sampai bas/van pergi. And everytime kitaorang turun je dari bas/ van, nenek akan sambut depan pintu jugak. Ya Allah, terharu sangaaaaaatt. Hm nak nangiiiiisssss T.T

***********

Banyak lagi benda aku nak cerita. Tapi kalau aku cerita semua, sampai tujuh hari tujuh malam pun belum tentu habis. Hahahaha. Hambar. K.

Bye.

12 Comment (s)

  1. so sweettt laa.. hehe.. now i'm missing my arwah nenek ;(
    ecah pun kekadang paksa nenek beli keropok mcm2. sobsob

    ReplyDelete
  2. sweetnya arwah nenek puteri~ baik pulak tu ^^ tetiba teringat kat opah saya, rindu pulak. Alhamdulillah opah masih sihat

    ReplyDelete
  3. arwah nenek baik orangnya :) semoga org yg teringatkan arwah hanya ckp benda baik pasal arwah :D in sya allah

    ReplyDelete
  4. sweetnyer.. rindu kt arwah tok aina. rindu mse kecik2 dlu. skrg semua dh xde. :(

    ReplyDelete
  5. nak nangis :'( alhamdulilah nenek ys msh sihat. selalu juga nenek sya belikan barang. sebab dari kecik smpai tahun 6 dok berkepit ngn nenek -.-

    ReplyDelete
  6. hihi sweet lah arwah nenek awak. ;)
    farah dulu pun rapat dengan nenek tapi sekarang macam tak sangat. hm :/

    ReplyDelete
  7. sweet nya puteri :).
    hehe super ring the best

    ReplyDelete
  8. omg sama lah mcm nenek i omgg hado hado :p
    hahahaha ajar ngajiiiii and garang sesikit cemtu hee~
    omg boleh sepp tak?
    bcs i freaking in love with super ring dari duluuuu hahahahah

    ReplyDelete
  9. mesti comel comel je hg time tu puteri. hahaha. ee memang tak rapat dgn grandma. em em.
    i super love super ring. dulu tu lah fav keropok ee. hahaha. <33

    ReplyDelete
  10. selalu jadikan jajan super ring tu cincin. rindunya time budak kecik :(

    ReplyDelete
  11. all grandparents want the best for their grandchildrens. i remember my wan akan beri je apa yang yus nak as long yus tak buat nakal..

    huuu.. rindunya tok dengan wan & wan dengan arwah aki :'(((

    ReplyDelete